Anatomie psa a běžná zranění kloubů: Jaké ortézy mohou pomoci?

Anatomie psů se od nás lidí příliš neliší. Pojďme se podívat na to, jak porozumět zraněním kloubů našich domácích mazlíčků, a to srovnáním s klouby, které známe - s našimi vlastními.

Pochopení anatomie psa v našem každodenním hovorovém jazyce nám umožní porozumět zraněním souvisejícím s klouby o něco více, aniž bychom museli mít vzdělání v oblasti veterinární medicíny. Když si uvědomíme podobnosti mezi jejich anatomickými strukturami a našimi vlastními, můžeme ocenit složitost jejich pohybů - a také to, jak může jakékoli zranění způsobit spoustu nepříjemných pocitů.

Přední končetiny:

  • ramenní klouby
  • lokty
  • zápěstí
  • prsty

Horní část lopatek psa se označuje jako kohoutek, což je nejvyšší bod hřbetu před dosažením krku. Paralelně s naším ramenním kloubem slouží psí lopatka jako kotva pro pohyby předních nohou, které jim umožňují natažení a vykročení. Pod rameny se nacházejí lokty, které stejně jako naše lokty usnadňují ohýbací a natahovací pohyby. Tyto pohyby jim umožňují chůzi a běh a zapojení do aktivního životního stylu. Zápěstí se obvykle označuje jako "carpus" a hned pod ním je "metacarpus", což je oblast mezi zápěstím a prsty. Zápěstí i prsty na nohou zajišťují stabilitu psa, umožňují mu udržet rovnováhu, pohybovat se po nerovném terénu a skákat.

Zadní končetiny:

  • kyčle
  • kolena
  • kotníky
  • tlapky

Pánev neboli kyčle slouží jako základ pro zadní končetiny. Stejně jako u nás usnadňuje pohyb končetin. Stehenní kost, femur, je nejdelší kostí na psím těle! Sahá od kyčlí až po koleno. Stehenní kloub je obdobou lidského kolenního kloubu, ale je umístěn výše na zadní noze, což umožňuje ohýbání a natahování nohou. Kraniální zkřížený vaz je velmi důležitý vaz umístěný uvnitř kloubu, který zabraňuje nadměrnému pohybu holenní kosti dopředu. Pokud dojde k jeho přetržení, může to vést k nestabilitě, bolesti a kulhání. Čéška je malá kost, která pomáhá chránit kolenní kloub a napomáhá při natahování dolní končetiny. A konečně kotník psa se obvykle označuje jako "hlezno" nebo "tarzus" a pod ním je "metatarsus", což je oblast mezi kotníkem a prsty. Hlezenní kloub i metatarsus zajišťují stabilitu a pružnost, což umožňuje pohyb do různých směrů, běh, chůzi a skoky. Tarzální kloub má zásadní význam pro pohyblivost a obratnost psa, protože tlumí nárazy a rozkládá síly při pohybu.

UltraPet -  Instagram_4

Ortézy pro jednotlivé části psího těla

Krk

  • Krční límec - pomáhá psům s problémy spojenými s krčními obratli, rozdrcenými obratli, neurologickými problémy a kýlou

Přední nohy

Zadní nohy

Přední část trupu

Pro slabé končetiny a chůzi

Správná péče, cvičení a sledování pomáhají udržet zdraví a funkci těchto životně důležitých kostí a kloubů a zajišťují vašemu psovi pohyblivost a pohodlí po celý život. Pokud máte jakékoli obavy ohledně pohyblivosti vašeho domácího mazlíčka, vyhledejte svého veterinárního lékaře, který vám poradí, jak dále postupovat.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz