Zdraví kloubů u psů: Prevence a řešení kloubních problémů

Jak předcházet a rozpoznat kloubní problémy u vašeho psa

Zdraví kloubů vašeho mazlíčka je klíčové pro jeho aktivní a spokojený život. Bolest kloubů může značně ovlivnit kvalitu života pejska, a proto je důležité vědět, co sledovat a jaké kroky podniknout.

V psím těle jsou klouby místem, kde se stýkají kosti. Stejně jako u lidí může stárnutí, zranění nebo genetika poškodit psí klouby, což vede k bolesti, oslabení a zvýšenému riziku dalších zdravotních problémů.

Jak zabránit zraněním kloubů u psa

Pro udržení zdravých kloubů pejska jej prevence klíčová. Nejlepší způsob, jak zajistit, aby klouby vašeho mazlíčka zůstaly v dobré kondici, je dodržovat jednoduchý zdravotní plán: správná výživa a pravidelný pohyb. Psi s nadváhou nadměrně zatěžují svůj pohybový aparát, což zvyšuje riziko kloubních problémů a úrazů. Udržování zdravé váhy je proto zásadní.

Tipy od veterinářů pro zdravé klouby vašeho psa:

  1. Pro štěňata: Dávejte pozor na správné krmení. Přílišné krmení může způsobit rychlý růst, který klade stres na klouby a může vést k celoživotním problémům.

  2. Pro dospělé a starší psy: Překrmování starších psů může snižovat jejich chuť cvičit, což zvyšuje zátěž na klouby a svaly. Nadměrná váha také přispívá k otokům a zánětům.

  3. Dieta: Pro udržení optimální váhy a snížení zánětů je vhodné omezit nebo vyloučit sacharidy z jídelníčku vašeho mazlíčka. Paleo strava může být pro některé psy vhodným řešením.

  4. Cvičení: Pravidelný pohyb je velmi důležitý. Ujistěte se, že váš pes má dostatek fyzické aktivity, která podporuje zdraví kloubů a svalů.

  5. Doplňky: Kvalitní doplňky stravy mohou pomoci snížit záněty kloubů, posílit je a zmírnit bolest. Vyberte doplňky s osvědčenými složkami pro podporu kloubů.

Léčba kloubů pro domácí mazlíčky: Možnosti, které mohou pomoci

Ačkoli některé kloubní onemocnění u psů nelze zcela vyléčit, existují neinvazivní metody, které mohou významně snížit bolest a zánět a podpořit zotavení. Tyto terapie jsou doporučovány veterináři na základě mnoha případových studií, které potvrzují jejich účinnost při rehabilitaci domácích mazlíčků.

Metody léčby kloubů pro psy:

  1. Studená laserová terapie: Tento postup využívá hluboce pronikající světlo k vyvolání řetězce chemických reakcí v buňkách, známého jako fotobiostimulace. Tato terapie podporuje uvolňování hormonů a stimulaci buněk, což pomáhá snižovat bolest a podporuje hojení.

  2. Akupunktura: Akupunktura je účinná metoda pro zmírnění bolesti a zánětu kloubů u psů a urychluje proces hojení. Mnoho akupunkturistů, kteří pracují s lidmi, má také licenci na práci se zvířaty, což umožňuje kvalitní péči i pro domácí mazlíčky.

  3. Ortopedické ortézy pro psy: Ortopedické ortézy pro psy mohou být velmi užitečné pro psy trpící artritidou, dysplazií kyčelního kloubu, natrženými CCL (kolenními vazy) a dalšími problémy s klouby. Tyto výztuhy stabilizují klouby a snižují tlak, což umožňuje psům pohyb bez bolesti a podporuje hojení. Například značka Balto® nabízí dvě různé ACL ortézy pro psy, které pomáhají udržovat kolenní klouby stabilní a zdravé, v závislosti na individuálních potřebách psa. K dispozici jsou i další ortézy pro různé kloubní komplikace.

Banner do článku na blog nebo leadhub

Rutinní veterinární péče: Klíč k dlouhodobému zdraví kloubů vašeho psa

Pravidelné návštěvy veterináře jsou zásadní pro udržení zdraví vašeho psa, zejména pokud jde o prevenci a včasnou detekci problémů s klouby. Veterinární odborníci doporučují naplánovat návštěvu alespoň jednou ročně pro štěňata a dospělé psy a každých šest měsíců pro starší psy ve věku nad osm let. Tyto pravidelné prohlídky umožňují veterináři včas rozpoznat rané známky bolesti nebo problémů s klouby a přijmout nezbytná opatření dříve, než se problém zhorší.

Seznamte se s anatomií psích kloubů: Klíčové informace pro zdraví vašeho mazlíčka

Psí klouby lze rozdělit do tří hlavních kategorií, z nichž každá plní specifickou funkci:

  1. Synoviální klouby: Volně pohyblivé klouby, které umožňují největší rozsah pohybu.
  2. Vláknité klouby: Tuhé klouby, které jsou spojeny pevnou tkání.
  3. Chrupavčité klouby: Klouby držené pohromadě chrupavkou.

Nejčastější problémy s klouby u psů

Artritida je jedním z nejčastějších kloubních onemocnění, se kterými se psi potýkají. Při artritidě dochází k otoku a bolesti kloubů, obvykle kvůli ztrátě chrupavky nebo tkáně, která brání tření kostí o sebe. Tím se vytváří zánět a bolest. Artritida je progresivní onemocnění, které se s věkem zhoršuje, a proto je důležité rozpoznat její příznaky včas, zejména u starších psů nebo psů s předchozími zraněními, jako jsou luxace kolena a dysplazie kyčle.

Klíčové klouby u psů a jejich problémy:

  1. Hlezenní kloub (Tarzální kloub): Tento kloub, nacházející se pod kolenem na zadní noze psa, spojuje holenní kosti s kostmi tlapky. Funguje podobně jako hlezenní kloub u lidí.

    • Běžné problémy: poranění Achillovy šlachy, drobné zlomeniny tarzální kosti, nestabilita tarzu, hyperextenze/hyperflexe a artritida/artróza.
    • Zjistěte více o Balto® Hock a Balto® Flexor pro podporu hlezenního kloubu.
  2. Kolenní kloub: Kolenní kloub na zadních nohách psa je analogický lidskému koleni. Zahrnuje stehenní kost, čéšku a holenní kost.

    • Běžné problémy: poranění kraniálního zkříženého vazu, luxace čéšky, těžká artritida/artróza, varózní/valgózní nestabilita, podvrtnutí a natažení.
    • Zjistěte více o Balto® Jump a Balto® Ligatek pro kolenní klouby psů.
  3. Loketní kloub: Spojuje kosti radius, ulna a humerus na přední noze psa.

    • Běžné problémy: dysplazie lokte, artritida/artróza, luxace lokte, zánět lokte a hygromy.
    • Zjistěte více o Balto® Soft a Balto® Soft Plus pro loketní klouby.
  4. Karpální klouby: Spojují kosti v předních tlapkách se zbytkem přední nohy.

    • Běžné problémy: karpální a tarzální laxita, drobné zlomeniny karpálních kostí, nestabilita karpu (zápěstí), podvrtnutí, natažení, hyperextenze/hyperflexe, artritida/artróza.
    • Zjistěte více o Balto® Splint, Balto® Bone a Balto® Joint pro karpální klouby.
  5. Kyčelní klouby: Kyčelní kloub u psa je podobný tomu lidskému a skládá se z koule a jamky, která spojuje stehenní kost a pánev.

    • Běžné problémy: dysplazie kyčle, zánět kyčle a artritida/artróza.
    • Zjistěte více o Balto® Life pro kyčelní klouby psů.

Porozumění anatomii a nejčastějším problémům psích kloubů vám pomůže lépe se starat o svého mazlíčka a včas reagovat na případné zdravotní komplikace.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz